Zorgverlener moet BIG-nummer bekend gaan maken

12 maart 2019

Het wordt voor zorgverleners verplicht om hun BIG-registratienummer gemakkelijk vindbaar te maken voor cliënten. Dit is het gevolg van een wijziging in de wet BIG. Doel is om cliënten duidelijk te maken dat zij met een BIG-geregistreerde zorgverlener te maken hebben en om verwarring met bijvoorbeeld achternamen te voorkomen. Vanaf 1 april 2019 bent u in principe verplicht uw BIG-registratienummer te vermelden op alle plekken waar u uw naam en beroep kenbaar maakt. Vanwege de administratieve lasten die de wijziging met zich meebrengt gaat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in overleg met brancheorganisaties om te kijken of het plan haalbaar is in de praktijk. Mogelijk komt er een nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) over de implementatie van de nieuwe regeling. Houd hiervoor de website van de Rijksoverheid in de gaten. Voor u als zorgverlener betekent het dat u uw BIG-registratienummer op een aantal plekken zal moeten publiceren. Denk hierbij aan:

  • website(s) en andere digitale media;
  • briefpapier en e-mail ondertekening;
  • facturen;
  • op bordjes in wachtkamers van praktijken en ziekenhuizen waar de naam van de BIG-geregistreerde zorgverlener wordt vermeld.
Voor uitgebreide informatie over de regeling en hoe u uw BIG-registratienummer kunt vinden en dient te communiceren kunt u terecht op het artikel van de Rijksoverheid.

Terug